Tuesday, January 24, 2017

Uskumru...Grilled Seabass with Mustard Mayonnaise



This recipe was adapted from my favourite author, a lovely gift from my hubby" Rebecca Seal"..Istanbul from the heart of Turkey"
 
SeaBass
Salt an Freshly ground black pepper
100 ml mayonnaise
2 heaped tsp mustard ( Djion and english mustard)
2 tsp vinegar

Preheat the grill ..season the fish . Place the fish skin on the grill and cook...then flip. Meanwhile,mix together the mayonnaise, mustards and vinegar. Serve the fish hot with dallop of the sauce.


Sunday, January 22, 2017

Never end..again..beirut

Masjid sini susah nak jumpa..ada tu..tengok macam masjid...kubah2 nye memang macam masjid,..tup2..gereja hihiii...so senang citer korang jamak musafir je lah
( cabel car ...atas bukit tu ada gereja besar)






Beirut..city of France??

Most people at beirut used France language...kadang tu rasa macam ada di paris....... 😎..Airport lebonan lebih kurang 12 kuanter cater  untuk Airfrance....ermmm view dan derang ni memang macam Paris pung....




Beirut..with birthday boy



Birthday boy..celebrate his at Jouneih..insyaallah Aqiel akan menjadi pelindung dan penjaga  our family ! Ameen












Jouineh..Beirut , Tips

Beirut memang nice place to visit.. sampaikan ada yang kata Beirut ni kota ke dua Paris ...cantik..memang cantik! 
Tips buat you all yang teringgin  nak ke beirut ... pastikan masa sampai di Lebonan everything dah ready..

Taxi- Allôtaxi..Most trusted, kisahnye..taxi service di Lebonan memang kucar bilau!..so baik booking awal2 taxi from airport to next destination..kalau plan nak stay area tourist di jounieh .. ..      it will take 18km dari airport dan traffic memang x leh predict..Lebonan town memang heaven jamm. taxi luar memang bersepah..tapi siap duit je lah..pasal depa x pakai meter dan harga main taram jew...

Accomodation- ni lagi satu...booking siap2 hotel..we all biasa memang guna Booking.com..so far memang xde hal punya..tp time ke Lebonan mcm2hal....haru biru jgk😅...lain mintak lain jadi nye..wakaaakka..alhamdulilah semua baik seada nye

Duit-  Lebanese pound or Usd.. take note...derang ni memang pakai rate USD😚
so apapa pun herge memang agak mahai..walaupun currency lebonan ni agak rendah

Makanan- Banyak restoran "thaifood" di area jouneih ni...tp harga wallahhualam...we all mn2 pergi pun memang cari service apartment..so boleh masak sendiri...senang hidup! Simple2 raw material senang cari area ni..banyak kedai2 area hotel2  sini....

Rakyat jelata- ramai yang bukan muslim..so agak keliru kalau nak agak2...airmuka derang ni mostly memang gaya orang France..
 
The most recent study conducted by Statistics Lebanon, a Beirut-based research firm, found that approximately Lebanon's population is estimated to be 54% Muslim (27% Shia; 27% Sunni), 5.6% Druze, who do not consider themselves to be Muslims, 40.4% Christian (21% Maronite, 8% Greek Orthodox, 5% Melkite, 1% Protestant ..

Language- rata2 depa ni memang fasih arab,english..dan jugak France 
( buat2 lah blajor France language tur..credit kat hubby and acik)






Beirut....view






A Day at Lebonan..Beirut


Most win picture ever!...Beirut memang chantekkk...